ОБЕРЕЖНО! ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А!

 Арбузинське  міжрайонне  управління   Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє:

Останнім часом серед населення  міста Миколаєва реєструється значний підйом  захворюваності на вірусний гепатит А. На стаціонарному лікуванні в спеціалізованих лікувальних закладах знаходяться  біля 60 осіб дорослого та дитячого населення.

З метою зниження захворюваності на вірусний гепатит А серед мешканців м. Миколаєва,  Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства розроблено та здійснено комплекс протиепідемічних заходів щодо запобігання розповсюдження захворювання на вірусний гепатит А. Направлено листи до міського управління освіти, щодо вжиття заходів по недопущенню розповсюдження випадків вірусного гепатиту А в організованих дитячих закладах.

За участю Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області:

  • проведені позачергові засідання ТЕБ та НС: у заступника губернатора Миколаївської області, в Миколаївській міській раді, рішенням яких, припинено роботу пунктів розливу води, з якими, більшість захворілих, пов’язують своє захворювання;
  • проведені позачергові засідання ТЕБ та НС в адміністрації Заводського та Корабельного районів міста, рішенням яких, прийнято рішення організувати спільну перевірку, за участю органів місцевої влади, Національної поліції та фахівців Держпродспоживслужби всіх пунктів розливу води, які знаходяться на території даних районів;
  • проведений брифінг в обласному управлінні охорони здоров′я Миколаївської ОДА, де розглянуті питання щодо причин виникнення інфекційних захворювань, забезпеченість спеціалізованих медичних закладів ліками та подальша робота по стабілізації епідемічної ситуації;
  • надано інформацію до теле-, радіо-, друкованих ЗМІ та для розміщення на інтернет ресурсах;
  • підготовлене Доручення заступником голови Миколаївської ОДА – головам райдержадміністрацій, міським головам, головам об’єднаних територіальних громад, департаменту освіти та науки ОДА, департаменту соц.захисту населення ОДА, управлінню охорони здоров’я щодо вжиття невідкладних заходів, спрямованих на виявлення небезпечних факторів, усунення передумов, щодо поширення інфекційної хвороби
  • виданий наказ управлінням охорони здоров’я ОДА № 1-Л від 03.01.2018р.

« Про створення оперативного штабу з координації заходів щодо попередження поширення захворюваності на вірусний гепатит А в м. Миколаєві та області. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області, за участю фахівців ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України», проведено обстеження  пунктів розливу води, з відбором  води для лабораторних досліджень

З 05.01.2018р. розпочате епід. розслідування в МКП «Миколаївводоканал» з питання дотримання вимог санітарного законодавства, при наданні послуг населенню з питного водопостачання. Розслідування проводиться в частині, дотримання термінів та вжиття необхідних заходів при ліквідації аварій на водопровідних мережах.

05.01.2018р. проведена нарада з ФОП, які надають послуги з питного водопостачання (пункти доочистки води).

09.01.2018р. о 16-00 год. відбулася нарада робочої групи комісії з ТЕБ та НС м. Миколаєва для координації дій та вжиття заходів по стабілізації епідемічної ситуації.

Водночас повідомляємо, що з метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А НАСЕЛЕННЮ НЕОБХІДНО ЗНАТИ:

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально – оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Актуальність вірусного гепатиту А (ВГА) визначається повсюдним його поширенням (особливо серед працездатного населення), відсутністю чіткої тенденції до зниження захворюваності, доступних засобів експрес-діагностики і специфічної профілактики, можливим розвитком ускладнень і небажаних наслідків, значними соціально-економічними витратами.

Високий рівень захворюваності на ВГА в Україні пов’язаний з незадовільним санітарним станом населених пунктів, каналізаційних очисних споруд, порушенням санітарних вимог на підприємствах торгівлі, громадського харчування і в навчальних закладах, а також з інтенсифікацією забруднення довкілля й екологічною незахищеністю ґрунтових вод, якими користується основна маса сільського населення, відсутністю належного щеплення. Поширенню хвороби сприяють перенаселеність, недотримання правил гігієни та антисанітарні умови.

Природна сприйнятність людини висока. Захворювання реєструється у вигляді поодиноких випадків або епідемій. В Україні підвищення рівня захворюваності спостерігається в літньо-осінній період. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.

Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40 0С – кількох місяців, за температури 1000С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів.

Після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет.

Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище. Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням  правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні.

У більшості випадків, хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
  • При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
  • Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

При появі перших ознак захворювання не займайтеся самолікуванням, терміново звертайтеся до лікаря.

Район та громади 

Залишити відповідь